Riverjoy´s

För länge sedan..

Drömmen om en egen hund har jag haft så länge jag kan minnas. Jag brukade rasta områdets hundar och gick ständigt i drömmen om att få en alldeles egen hund..

hundarnafixartradgarden

Att det skulle bli just tollare visste jag när jag var runt 11-års åldern men att rasen kallades tollare eller heter ”Nova Scotia Duck Tolling Retriever” hade jag ingen aning om! Det var en barndomskamrat som fick en röd liten fluffig valp med ett busigt temprament i födelsedagspresent. Jag var såld! En sådan hund ville jag ha!


Sanja som valp hos hennes uppfödare i Skåne.

Arbetande hundar med krav

Att jag har fastnat för tollare som ras är bland annat för att släcka mitt eviga brinnande intresse för hundträning. Jag älskar att träna hund och då rasen i sig kräver träning och aktivitet passade det mig perfekt. Tyckte även storleken var bra då många av de övriga arbetsglada hundraserna var större i modellen.

Jag sysslar med en rad olika hundsporter idag och tycker variationen är en perfekt blandning. Jag har svårt att se tollaren som en ren agilityhund men en blandning av nosaktiviteter, apportering och andra sysslor så fungerar det utmärkt.

Vem är Therese Welander?

Jag heter Therese Welander f.d. Ludvigsson, född 1977, adopterad från Chile endast 9 veckor liten, uppvuxen i Blekinge med vacker skärgård runt hörnet, tillfällig skånetös under x antal år men numera bosatt i Norra Stockholm.

Jag älskar pappersarbete, listor och gem. Tycker om att ha många pärmar med olika rubriker. Just nu är hundträning det som ligger överst i hyllan, älskar att grotta ner mig i olika utvecklingsböcker och fundera, stryka med markeringspenna och fundera igen… Jag tränar en mängd olika hundsporter och tycker att variationen förnöjer.

Jag har oftast flera projekt på gång, är engagerad på fritiden i Väsby Brukshundklubb, Solna-Sundbybergs Brukshundklubb och driver mitt egna företag ”Klicka Hunden


Bättre en kanin i handen än fyra hundar som springer efter den i skogen…

Mina utbildningar

Jag har en rad olika utbildningar som du kan läsa om genom att klicka här. Jag startade upp mitt företag TL Klicka Hunden under hösten 2011 (november),

Min senaste utbildning är till SBK-Instruktör, examen var i Augusti 2014.
Utbildningen motsvarar steg 1 och 2 i de nya SBK-modulerna inom Lydnad. Det innebär att jag är behörig och utbildad att hålla både tävlingslydnad och brukslydnad upp t.o.m. Elitklass. Jag är aktiv som instruktör varje termin hos SoSu BK.

mindrelogga

Registrerad hos Svenska Kennelklubben 2007

Riverjoys är en blivande uppfödning av rasen Nova Scotia Duck Tolling Retriever även känd under namnet Tollare. ”Blivande” betyder att vi inte haft någon egen kull med valpar än men det har funnits tollare i familjen sen 2002. Uppfödartankarna har kommit och gått och när jag väl fastnade för mitt kennelnamn var det inte svårt att besluta om registrering av kennelnamn.  Första valpkullen föds inte förrän dock inte om några år under Riverjoys namn.

Visionen och en tanke på hur jag vill att just mina tollare skall vara finns i både hjärna och hjärta.  Förhoppningarna ligger på att Sanja eller Festis skall bli min avelstik. För mig är det viktigt att skynda långsamt när det gäller avel och hälsa. Det ska kännas bekvämt när beslutet om parning, valpar, framtid etc. planeras.


River springer i vattenbrynet med en dummie i munnen.

Kennel Riverjoy´s – En uppfödares resa.

Vatten (river) och glädje (joy) är ord som berskriver tollarens rätta element, det är i dessa man ser de ärvda anlagens bästa sida. En arbetande tollare skall kunna visa upp samarbetsförmåga. smidighet och lätt växling mellan passivitet och aktivitet inomhus som ute i naturen.

En tollare skall utstråla energi och lycka när den arbetar, oavsett vad den arbetar med. I vatten skall den arbetar tyst, metodiskt och effektivt. Namnet Riverjoy´s är hämtat från ordet vattenglädje och från min första tollares namn River, en tollare som hade allt det där extra en äkta tollare skall ha.

 

rasen
Teo, River & Sanja, på våra lyxpromenader under skånetiden med Danmark i bakgrunden.