Viltspår i regn

Idag stod det viltspårsträning på schemat och när jag vaknade i morse så ösregnade det.. men eftersom jag har längtat så länge efter att komma igång med en gruppträning i viltspår så tvekade jag inte en enda sekund.

Idag var det Sanja och Rivers tur att arbeta. När vi träffades hade regnet lugnat ned sig och det mellanregnade, inget som störde mer än att det var blött på marken. Denna gången var det Teos tur att stanna i bilen , han fick ju sitt bruks-spår för några dagar sedan (vilket jag glömt att blogga om) och då var de, de andra hundarna som satt i bagagen och tittade på mig med sorgsen blick.

Tanken är att jag bara ska ha en hund som tar längre spår sen och att jag lägger spåret till den andra under vår träff för att ta det senare ensam. På så sätt tar vi inte så mycket tid till allt.. idag var vi iväg i tre timmar.

Sanjas spår:
(Sanjas spår var ca 150 meter med 1 vänstervinkel.)
För första gången fick Sanja pröva att spåra med lina till selen, vilket hon inte alls brydde sig om. Nu har hon också kommit över seleskräcken och började nästan söka framåt med näsan när jag tog på henne selen. Däremot var underlaget bitvis granris där det var väldigt svajigt på vissa ställen och hon tvekade på att verkligen gå på granriset. Hon försökte finna andra vägar för att komma till spåret men när hon upptäckte att varje gång hon gick ifrån spåret (som gick rakt över granriset) så försvann doften allt mer, gick hon tillbaka till utgångsläget och funderade en stund. Tillslut gick hon rakt över med nosen i riset. Vinkeln som kom efter ca 80 meter tog hon klockrent och var mitt i kärnan av spåret. Slutet klarade hon fint.
Klöven är inte jätteintressant men hon tar den och jag leker lite med den. Sen vill hon gärna ha sin boll när vi har kopplat av selen och linan. Är jättenöjd med hennes arbete och egna motivation för att följa upp spåret.

Rivers spår:
(Rivers spår var ca 300 meter med 2 vänstervinklar)
River har inte spårat viltspår på ca 1 år och målet idag var att testa om han har kvar sin kunskap där vi slutade och om han är motiverad nog att gå hela spåret. River var lite exalterad i början av spåret innan vi skulle börja spåra och smågnällde i starten. När jag väl kallade på honom och visade uppsparket var det ingen tvekan om att han mindes och arbetade på bra. Hans underlag var lite öppnare än Sanjas och det var bra för jag ville se om River svajade i spåret eller höll sig till kärnan. Utifrån det jag kunde känna/tyda/läsa/se på vimplar etc. så låg han fint i spåret den mesta tiden. Sen är han ju inte lika uträknande som Teo i vinklar utan söker av området väldigt hafsigt. Det är nog bara en vanesak eftersom han arbetade fint i vinklarna sist. Man kan ju inte begära toppresultat om man har haft semester ett bra tag

Sammanfattning:
Rolig träning där det verkligen kändes kul att komma igång med träningen igen.. målet är anlagsklass på Sanja så fort hon är redo. River ska få träna på anlagsklass nästa gång, sen antar jag att han är inom kort klar för start.