Jaktkurs

Ikväll har jag varit på Jaktkurs hos Leonard och Marie. Det var en trevlig, blandad grupp med hundar och människor, alla lite bättre än Sanja och mig men vi hängde på ändå 🙂

Vi började med att Leonard tittade på hur vi gick med och utan koppel på hans appellplan som ligger i direkt anslutning till lilla sjön..  Sanja och jag fick godkänt på detta och det var väl tur det. Sanja är fortfarande lite seg och väldigt försiktig eftersom hon inte kände till marken eller hundarna.

Därefter gick vi sicksack mellan varandra och blåste stoppsignal 2 gånger. Det klarade vi också, Sanja hade mycket bättre och snabbare sitt än många andra hundar. Vi fick också pröva på en hel del olika övningar där hundarna skulle sitta kvar i en liten ring medan vi gick runt dem och sen kom den svåraste övningen för kvällen.

Jag skulle sparka en tennisboll med fötterna, klappa mina händer och samtidigt skulle Sanja gå fot. Kordinationen för mig var dödande och det blev ju inte direkt något vidare. Dessutom tyckte Sanja det var helknasigt av mig att sparka på bollen när hon inte fick ta den 🙂 Jätteroligt, svårt!!

Därefter hade vi markeringar där hundarna sprang en sträcka och på tillbakavägen skickade man nästa hund, detta fixade vi galant. Leonard tyckte det var ett litet krutpaket i Sanja, då ska han se henne när hon är på hugget 😛

Linjetaget var lite svårare för det låg många dummysar där uppe så Sanja ville gärna byta. Fick hjälp med detta och tycker hon gjorde bra ifrån sig på sista försöket. Till alla kast hade vi skott, vilket var toppen. Sanja reagerar fint på skotten men det märks när hjärnan börjar ta slut, då kommer gnäll och pip.

Fick en hel del tips om söket och Marie tog sig tid och visade hur vi ska bygga upp det från grunden. Sanja köpte konceptet så nu har jag att öva i veckan tills på måndag.

Vattenmarkeringarna gick sådär. Hon är lite tveksam till att gå i första gången men har jag väl fått i henne så hoppar hon gärna i, svart vatten har jag tränat alldels förlite på och hon blir tung i rumpan när hon simmar. En del pip där också så jag var på henne mycket om att vara tyst. Sen hade de en annan liten sjö som var geggigare och där ville hon inte alls gå i. Så Leonard gav oss en stund och tillslut fick vi henne t.o.m att kasta sig i efter dummysarna!! 🙂

Något roligt var att jag av misstag sa “ut” till Sanja på vattnet och hon vänder sig om och simmar två simtag bakåt, får syn på en dummy åt vänster och tar den. Nu visste vi inte ens om att det var en dummy där utan det var en tio meter bakom henne som jag egentligen ville hon skulle ta. Det jag är nöjd över är att jag visade ut och hon vände sig om. Mycket bra! 🙂

Jag valde att stå över de två sista kasten på vatten för Sanjas blick var dimmig… har inte tränat så länge med henne någon gång och hon har verkligen, verkligen kämpat på fint för hennes ork tog slut vid halva passet och sen har hon gått på ren vilja :). Kursen tog slut efter 3 timmar. Kvällen här har varit lugn. Hon är trött..

Är helt klart nöjd med första tillfället, har varit riktigt roligt. Leonard tycker inte jag ska belöna med godis under träningen men jag sa till honom att blunda, han inser väl att jag inte kommer att ge mig på det 🙂