Föreläsning

Idag har jag och Sanja haft en heldag på Bjuvs BK. Vi har lyssnat och fått ta del av Inki Sjöstens åsikter/tankar kring hennes egna bok och arbetsplaner. Vi fick även pröva på hennes sätt vid inlärning, att använda sig av “fyrklövern” (näring, kamp, jakt och Social belöning). Detta är ju ingen direkt nyhet för mig och Sanja men det var ändå roligt att springa rundor och leka på den väldigt hårda snön.

Något som Inki pratade väldigt varmt om var att tyst räkna till 3 efter man sagt bra (innan belöningen delas ut) och alltid börja belöningen med det sociala. Sitta ner framför hunden och berömma den verbalt/fysiskt i 15 sekunder är väldigt lång tid, men det skulle man. Därefter kommer jakten/kampen i valfri ordning och tid. Sist så plockas näringen i form av det godaste hunden vet fram. Alla fyra skall alltid upp i varje belöningstillfälle.

Idag var det bollarna som var Sanjas favorit, normalt brukar det ju vara kampen så därför valde jag att använda kampen som nummer 2 och därefter bollarna för att efter det byta bollarna mot godisen och avsluta belöningsfasen.

Det var också väldigt roligt att se hur alla andra jobbade med sina hundar och även om jag har rätt många “grundtankar” som Inki, kan jag ändå känna att jag kanske inte köper precis allt hon säger.
Avslutade dagen med lite egna apporteringsövningar som Sanja fixade fint. När vi kom in i värmen hemma somnade vi en stund i soffan, skönt.


Inki Sjösten
Foto hämtat här.