Låt dig inte luras av att det ser så enkelt ut eller går så snabbt!

Det finns en rad olika myter och påståenden om hur hunden lättare hittar sin plats i flocken om vi människor beter oss otrevligt och illa mot hunden. Jag tror alla har hört att vi människor skall gå ut genom dörren före hunden, äta sin mat innan sin hund får mat. Fler påståenden är att hunden inte får sova i sängen, vid dörren eller i möblerna. Du ska ha hårda tag och ryck i kopplet för att få hunden att förstå att det är gå fint vid sidan som gäller. Ofta används smärta som en del av träningen, där man kastar saker på, rycker i eller på annat sätt gör hunden illa. Precis som på tv!

Dessa metoder ger ett snabbt men kortsiktigt resultat men som i längden bara framkallar fler problem. Straff och att “visa hunden vem som bestämmer” kan bara tillfälligt minska oönskat beteende. Med bestraffningsträning löper man en mycket hög risk till att få ännu fler och större problem samt att resultatet av träningen i slutändan kan bli raka motsatsen till det man ville uppnå från början.

Tyvärr så har de hårda metoderna blivit något av mainstream, vilket kan ses i dagens tv-program om hundträning  där alla aktörer/tränare har samma ton. Jag har länge funderat varför man väljer att visa program efter program där man sätter halsband som skär in i halsen på hunden för att den ska veta sin plats, år 2013.

Varje vecka får jag samtal där oroliga hundägare ställer i stort sätt samma fråga, hur mycket ska jag som hundägare acceptera innan jag säger ifrån till min tränare? Måste man ta tag i sin hund som de gör på tv? Om jag inte får hjälp nu kommer jag att avliva min hund.

Våld föder våld i min mening. Eftersom detta blivit så pass accepterat så får också allt fler människor problem med sina hundar. Det finns betydligt trevligare, snällare och framför allt bättre sätt att förmedla sitt budskap till våra hundar. Det ska kännas bra i magen hos dig som ägare och det ska kännas tryggt att komma till sin tränare!
Låt dig aldrig luras av att det ser så enkelt ut eller går så snabbt!

——————————————
Therese Welander
Hundkonsult, Upplands Väsby
www.klickahunden.se