Vem har jag på andra sidan kopplet?

När jag får hem en ny familjemedlem vill jag alltid lära mig vad jag har för liten individ i mitt koppel. Jag gör en rad olika övningar där jag ser hur hundens samarbetsvilja, aktivitetsnivå , koncentration och hur belöningsintresset är. Jag arbetar i olika miljöer och jag tränar mycket aktivitet-passivitet.  Husse i familjen står mycket för gos och kel.

Men när hunden är lite äldre vill jag även blanda in lite koncentrationsövningar, uthållighetsövningar och hur man hanterat situationer när fysisk belöningen uteblir. Jag försöker att tänka på att alla delar från olika områden skall presenteras på minst 10 olika sätt dvs. 10 st. sociala belöningar, 10 st. näringsbelöningar och 10 st. föremålsbelöningar. Det sista är enklast, det första är svårast. Jag går efter en lista. Viktigast är att kunna vara ärlig i de sociala belöningarna, att inte spela över och bli tillgjord. Det handlar inte om att tjoa högst eller mest, utan att vara den du är på ett naturligt men ärligt glatt sätt.

Att sätta ord på känslor och attityder är svårt, jag brukar börja med det med en gång. När vi leker, när övningen är slut, innan vi skall träna, varsågod, vänta, paus, jobba. Jag försöker även sätta ord på snabba aktiviteter som “skynda dig” eller som mer koncentrationsövningar “lugn och metodiskt”. Att sedan få in allt detta i olika miljöer är en periods träning i sig.

Så kasta dig inte in på momentträning och programträning innan din valp-hund har börjat  lära sig att samarbeta med dig och se till att alla delar som finns i de olika momenten sitter innan det är dax att arbeta vidare. Va inte rädd för att gå samma kurser flera gånger om du behöver! Själv gick jag en tävlingslydnadskurs säkert 3 gånger innan jag kunde allt. Kurser är bra för både den som håller i kopplet och den som är på andra sidan.

——————————————
Therese Welander
Hundkonsult, Upplands Väsby
www.klickahunden.se