Omvänt lockande

Hej min vänner!

I dagens video går jag igenom grundövningen omvänt lockande. Omvänt lockande som övning har funnits i några år och jag tycker den är väldigt bra och tydlig övning vid inlärning av t.ex. stadga vid distans, apportering eller vid t.ex. fjärren, inkallning med ställande och läggande, rutan, konen etc.

För att komma igång med övningen är det bra att om du innan övningen börjar, bestämt dig för vilket belöningsord du vill ha. Ett belöningsord är ett ord som du säger precis när det blir utdelning av belöningen. Klickern är ett ljud som har exakt samma funktion men i den här övningen som kommer visa hunden både när den gör rätt beteende men också fel beteende med hjälp av vår hand, behöver vi en tydlig belöningssignal. T.ex. yes, japp, varsågod, okej, ta osv.

Jag skulle inte rekommendera ordet bra, då vi använder både “bra, nej och ja” många gånger per dag utan att det betyder att det kommer en belöning.

I den här övningen arbetar jag även med godis, vilket gör det enklare för hunden att förstå konceptet med öppen och stängd hand. Har jag en belöning i form av sak, kommer det vara svårare att gömma den i stängd hand. Därför arbetar jag i den här övningen med godis och utan klicker.

Klickern erbjuder hunden att arbeta “aktivit i rörelse” för att hitta det beteende jag söker och då får klick är ett annat sätt att arbeta på, det är inte det som den här övningen visar.
Den här övningen visar på koncentration, stadga och fokusering. 

Handen ska vara öppen mestadels av tiden och så fort du försvårar övningen bör du vara snabb med att ge din hund belöning. Belöningen skall levereras hos hunden, direkt vid munnen. Hunden skall aldrig röra sig ur sin position för att komma och ta belöningen.

Glöm inte trycka på tummen upp och prenumerera på min kanal, enda sättet jag vet att du vill ha fler video.