När jag började som hjälpare för mer än 12 år tillbaka var det inte helt naturligt att man skulle träna med klicker eller ”positiv förstärkning” och myten om ”att vägen till att få en trevlig flockmedlem var att skrämma, skrika och ryta åt hunden tills den helst tappade pälsen, gärna med hjälp av en burk med stenar i som slängdes över hela appellplanen.” – men jag hade tur, jag fick chansen att hjälpa till hos en kvinna som tränade med en “nyare” inställning till hundar och individuellt tankesätt, framtidens/dagens träningssätt.

 

 

Thess kallas jag för det mesta men mitt fullständiga namn är Therese Welander. Jag är född i Chile, 1977, adopterad vid 9 veckor, uppfostrad & uppvuxen i Karlskrona, flyttade som 22-åring till Helsingborg och började min hundresa ungefär vid samma tidpunkt i livet. 11 år senare bosatte jag mig i Stockholm/Upplands Väsby, flyttade dit efter ett trasigt förhållande och hittade min stora kärlek, Jan. Vi har idag tre hundar i familjen, två tollartikar född 2008 & 2011 och en tollarhane, född 2014. I Juli 2017 köpte vi vårt efterlängtade hus i Lyckeby, och cirkeln är med det sluten, jag är tillbaka i Karlskrona.

Jag har tränat och tävlat hundar i de flesta grenar och sporter men numera är det tävlingslydnad, Nose Work, spår och apportering som ligger högst upp i schemat.

Jag har en egen uppfödning av Nova Scotia Duck Tolling Retrievers (tollare) under namnet Riverjoy´s. Där jag förhoppningsvis får mig sysselsatt med en kull valpar i framtiden. Jag skriver framtiden för i 8 år har jag letat efter hane som ska passa och tikar som ska vara bra nog som avelsmaterial men inget har riktigt klaffat.

Jag bor i Östra Torp och känner att närheten till skog, natur och lugn äntligen är perfekt. Att kunna öppna altandörren och höra träden susa är fantastiskt. Att sitta barfota och känna gräset mellan tårna, samtidigt som hundarna utforskar vår trädgård är enormt tillfredsställande.

Jag är i grunden utbildad inom Svenska Brukshundsklubben som Allmänlydnadsinstruktör och SBK-Instruktör men har valt att komplettera med Hundmassörsutbildning, Problemhundskonsult, Klickerinstruktörsutbildning & NoseWorkutbildning. Allt för att få den helhet och bredd jag söker när jag träffar hundar via mina kurser eller för behandling i hemmet.

Det är jag som startade upp Klicka Hunden November 2011 och började min verksamhet i ett litet rum hos Arken Zoo i Infra City, Upplands Väsby. Drömmen om att komma närmare träningsaktiviter som agility och Lydnad hade hela tiden funnits i bakhuvudet och jag blev väldigt glad när jag fick möjligheten att hyra in mig i Stockholms Hundsportcentrums, Upplands Väsby nyrenoverade lokaler. När företaget och intresset för kurser ökade under åren valde jag att lämna lokalen hos Stockholm Hundsportcentrum  (Juli 2014). Nu i Karlskrona är jag tillbaka på steg 1 igen, att hitta en lämplig lokal. Förutom att träna andras och mina egna hundar har jag även ett brinnande intresse för fotografering.

Kontaktuppgifter

Adress för behandlingar:
Alla behandlingar sker hos kunden själv.
Hundkurser hålls utomhus under vår/sommar och inomhus under höst/vinter

Adress för kurser:
Torskors, Karlskrona

Fakturaadress:
TL Klicka Hunden
c/o T. Welander
Hasselvägen 3
371 60 Lyckeby
klickahunden@gmail.com

Mobil:
070-556 30 22

Facebook:
www.facebook.com/KlickaHunden

Twitter:
www.twitter.com/KlickaHunden

LinkedIn:
http://lnkd.in/xGAxhC

Youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCbw7s2u3cSq9qDOoAlUqyBA

Swish:
123 560 59 85

Plusgiro:
86 31 19-4

 

Här nedan är en bild på mina tre senaste vovvar, de två till vänster bor hos oss idag.

Foto ovan är taget Juli 2010, då fanns River(på min högra sida om mig)  min stöttepelare och högt älskade tollarhane, som introducerade hundvärlden med storm för mig. River fick tyvärr somna in våren 2013, 12 år gammal. Teo (som ligger ner på min vänstra sida) har också fått flyga till hundhimlen vintern 2013. Efter att ha döljt sina smärtor i flera år för oss med hjälp av Rivers kontroll på de yngre hundarna blev det alldels för uppenbart hur han mådde när River inte längre fanns som Teos trygga stöd.

Trick, borderterriern som sitter i mitt knä, är tyvärr omplacerad, ett val som fortfarande svider i hjärtat vid blotta tanken . Efter att jag själv blev dialysmaskin-beroende och krävde flera sjukbesök, långa som korta, våren 2015, kunde jag inte tillgodose henne med det som hon behövde. När erbjudandet om flytten till Skåne kom, kunde jag inte vara egoistisk och säga nej.. men saknaden efter min lilla terrier är givetvis stor. Vi kan sitta här hemma och säga “kommer du ihåg vad Trick hade gjort”, “Det där lät precis som Trick” eller “Minns du när Trick…”

Den 4 Juli 2018 växte en cancersvulst explossionsartat ur Sanjas bakre del, vilket stoppade hennes avföring från att komma ut. Det gick så snabbt och beslutet togs på mindre än ett dygn men valet blev att låta henne somna in, innan smärtorna kom. Ett enkelt val men också ett så lesamt beslut. Hon var så pigg i övrigt. Min älskade sanja-panja. Hoppas vi ses igen.

Så i min flock finns alltså “bara” Festis och Soda, ingen av dem är med på bilden ovan.

Festis kom till oss 2011 och skulle bli min nya tävlingshund. Problemet är bara att Festis tycker inte om att tävla! Hon tycker inte om nya miljöer, krav eller motgångar. Hon springer och gömmer sig så fort jag tar fram träningsväskan. Om hon får välja skulle hon ligga och gosa med husse i sängen, helst under täcket, hela dagarna i ända. Så Festis har fått ta en ordentlig paus i träningen. NoseWork med godisbelöningar verkar fungera utöver det är hon numera en gosig familjehund.

Soda kom till oss dec 2014. Han är släkt med River och efter att ha gått bet på Festis valde jag en hane från linjer jag väl känner till. Så kom äntligen hunden som älskar att träna lika mycket som jag gör.. vi har väldigt mycket att arbeta med, men så skojigt vi har det!

 


Mina utbildningar

Jag försöker hela tiden hålla mig uppdaterad med det senaste teknikerna och jag går gärna en utbildning om tid och plats fungerar. Jag började hålla kurser för Staafs Hundråd, 2005. Då var det mycket Mellankurser jag höll i helt själv, samtidigt som jag gick parallellt bredvid och hjälpte till på kurser i företagets utbud. Jag började något år senare hålla kurser i Valp/Allmänlydnad, Tävlingslydnad, Bruksspår & Agility för Bjuvs BK. Jag fick en fantastisk start på min instruktörskarriär och önskar att alla kunde få gå vid sidan så länge man önskar och växa in i rollen som instruktör. När jag väl utbildade mig till Allmänlydnadsinstruktör, 2008 var mycket en självklarhet och jag hade egna erfarenheter av allt läraren pratade om. Jag fick en stabil och säker grund i min instruktörskarriär som idag är ovärdelig. Jag fick lära mig att tro på mig själv och utvecklade en magkänsla som fortfarande är mitt främsta vapen.

Jag höll min första klickerkurs 2006 och många tyckte jag var koko som belönade så mycket. Dessutom höll jag en tävlingslydnadskurs 2007 där några äldre deltagare tyckte jag saborterade lydnadsmomenten med att dela upp dem i delar och “vad då gå hur man vill” när Tävlingsledaren säger kommenderingar. Mycket har jag varit med om som jag nu i efterhand kan skratta åt, jag var ju så rätt på det men då tvivlade jag lite på mig och höll nästan på att ge upp instruktörsdelen. Tur att jag hittade förebilder som Kenth Svartberg och Maria Brandel som då hette Hagström. Det blev ljuset i mörkret och jag fortsatte min träning med belöningsbaserade delar med tydliga kriterier för att få utveckling på rätt håll, framåt.

Under feb 2017 – aug 2018 var Klicka Hunden en del av franchaise företaget Glädjeklick, som avvecklade franchaisen och därmed stod Klicka Hunden på egna ben igen.

Under vt 18 var Thess (Klicka Hunden) lärare för Naturbruksgymnasiets Hundtränarutbildning.

Funktionär/Domare

 • Certificerad SWNK Doftprovsdomare Hundelska, 2017
 • Cert. Tävlingsledare Lydnad, SBK, 2015

Instruktör/Tränare/Yrke

 • Certificerad SNWK Instruktör, Hundelska, 2017
 • Certificerad SBK-Instruktör, Tävlingslydnad & Bruks, 2014
 • Problemhundskonsult, Hundens Hus, 2013
 • Klickerinstruktör, Hundens Hus, 2012
 • Laserterapeut för hundar, Irradia, 2012
 • Diplomerad Hundmassör, Axelsons Massage School, 2012
 • Friskvårdsinstruktör, Hundens Hus, 2011
 • Rasspecialist, Hundens Hus, 2011
 • Hundspråksspecialist, Hundens Hus, 2011
 • Diplomerad Spårinstruktör, SBK, 2011
 • Spårspecialen, SBK, 2010
 • Diplomerad Allmänlydnadsinstruktör, SBK, 2008
 • Mentalkunskap 1 & 3, SBK, 2008

Vidareutbildning/Föreläsning

 • 2018: Jessica, GameOnpuppy: Maximera uthålligheten inför tävling
 • 2018: Annelie Kristell, Djurkommunikation
 • 2017: Heidi Billkvam: Samspel på plan
 • 2017: Föreläsning av Pelle Eriksson & Lars Neij
 • 2016: Jocke Berlin: Föreläsning i Inlärning & Belöning
 • 2016: 1-dags uppdatering av Tävlingsledareutb. i Tävlingslydnad, SBK
 • 2016: Nya regler inför 2017 i tävlingslydnad, Anna-Carin Andersson
 • 2016: Maria Brandel, Maxa dina belöningar!
 • 2014: Britta Agardh, Friskvård för tävlingshundar.
 • 2014: Siv Svendsen: Clinic i Fritt Följ, Grund till färdighet.
 • 2013: Maria Brandel f.d. Hagström: Tävlingslydnad, Att få en helhet.
 • 2012: Maria Brandel f.d. Hagström: Bli en bättre tävlingsledare
 • 2012: Tobias Gustafsson & Jens Karlsson: Fido Spår, Om hundens nos (kvällsföreläsning)
 • 2011: Curt Blixt: Hundens mentalitet (OR2011)
 • 2011: Marie Söderström-Lundberg: Fysiska Krav på den aktiva hunden (OR2011)
  2011: Yvonne Öster: Freestyle (OR2011)
 • 2011: Inger Svedin: VM-domare i Lydnad 2011, Att döma ett lydnadsekipage (OR2011)
 • 2009: Föreläsning Åverkan-Påverkan
 • 2009: Kenth Svartberg: Belöningar i Hundträning
 • 2009: Björn Forkman:  Belöning & Bestraffning
 • 2009: Kerstin Malm:  Vår syn på hunden
 • 2006: Kenth Svartberg: Fortbild.  i Tävlingslydnad.
 • 2006: Eva Bodfäldt: Fortbild.  i Tävlingslydnad.
 • 2005: Memea Mohlin: Fortbildning i Tävlingslydnad
 • 2003: Anders Hallgren: Leva & träna hunden

Vidareutbildning/Workshop/Clinic

 • 2018: Emma Willblad Ego Dog: 3 dagars tävlingslydnad
 • 2018: Emma Willblad, Ego Dog, 2 dagars läger tävlingslydnad.
 • 2018: Emma Willblad, Ego Dog, 2 dagars tävlingslydnad
 • 2018: Emma Willblad, Ego Dog, Clinic Fritt Följ
 • 2018: Emma Willblad, Ego Dog, Clinic Pip & Gnäll – KUL
 • 2017: Heidi Billkvam: 2 dagar åhörarplats.
 • 2017: Emma Willblad, Ego Dog, Privatlektion – Fritt Följ
 • 2016: Nositeten: Prova-På Nose-Work med Maria Nilsson
 • 2016: Elsa Blomster: Jaktkurs Retriever, 2 dgr
 • 2016: Siv Svendsen & Maria Brandel: “No limited Obedience” – Tävlingslydnad, 2 dgr
 • 2016: Maria Brandel, Från valp till stjärna, 2 dgr
 • 2015: Siv Svendsen, Tävlingslydnad, Privatlektioner
 • 2015: No Limit Obedience Etapp 1 v.2, Onlinekurs med M. Brandel & S.Svendsen, 7 träffar
 • 2015: No Limit Obedience Etapp 3, Onlinekurs med M. Brandel & S.Svendsen, 9 träffar
 • 2015: Frida Wallén, Sundbergs Hundtjänst, Privat coaching i fokus- och störningsträning
 • 2014: Emma Willblad, Ego Dog, Fritt Följ-kurs, 5 träffar
 • 2014: No limit Obedience, Etapp 2, Onlinekurs med M. Brandel & S.Svendsen, 6 träffar
 • 2014: Emma Willblad, Privat coaching i Tävlingslydnad, 2 dgr
 • 2014: Emma Hammar, Tävlingslydnad mot Eliten, 5 träffar
 • 2014: Anne Dahlin, Tävlingslydnad, 7 träffar
 • 2013: Helene Lindström, Privat coaching i Tävlingslydnad, 2 dgr
 • 2013: Carina Persson SM-vinnare2012 , Privatcoaching i Freestyle
 • 2013: Ditte Andersson: Clinic i Fotfående, Från grund till färdighet.
 • 2013: Siv Svendsen: Lekövningar för grundinlärning i Tävlingslydnad
 • 2011: Lillemor Edström: Fortbild. i Tävlingslydnad
 • 2011: Christa Enqvist (Finland): Fortbild. i Tävlingslydnad
 • 2011: Jessica Svanljung (Finland): Fortbild. i Tävlingslydnad
 • 2011: Christina Ingerslev (Danmark): Fortbild. i Tävlingslydnad
 • 2011: Synnöve Matre (Norge):  Fortbild. i Tävlingslydnad
 • 2011: Mads Möller (Danmark): Fortbild. i Tävlingslydnad
 • 2011: Kjellaug Selsaas (Norge: Fortbild. i Tävlingslydnad
 • 2011: Svartbergs Hundkunskap: Lydnadsläger
 • 2010: Jenny Damm: Fortbildning i Agility
 • 2009: Leonard Knutsson: Apporteringskurs
 • 2008: Jenny Damm: Fortbildning i Agility
 • 2008: Svartbergs Hundkun.: Tävlingslydnadsläger
 • 2007: Petra Staaf: Bruksspårskurs Nybörjare
 • 2007: Annika Aller: Fortbildning i Agility
 • 2007: Thomas Brandin: Brukspårkurs Nybörjare
 • 2006: Petra Staaf: Tävlingslydnadskurs klass 3
 • 2006: Petra Staaf: Tävlingslydnadskurs klass Elit
 • 2006: Annika Aller: Fortbildning i Agility
 • 2005: Åsa Lundberg: Agilitykurs Fortsättning
 • 2005: Åsa Lundberg: Agilitykurs Tävling
 • 2005: Annika Aller: Fortbildning i Agility
 • 2005: Petra Staaf: Privat Lydnadsträning
 • 2004: Åsa Lundberg: Agilitykurs Nybörjare
 • 2004: Petra Staaf: Privat Lydnadsträning
 • 2004: Petra Staaf: Tävlingslydnadskurs klass 2
 • 2004: Roghöjdens Hundcenter: Grundkurs i Apport
 • 2003: Petra Staaf: Tävlingslydnadskurs klass 1
 • 2003: Petra Staaf: Privata Lydnadsträningar
 • 2002: Råådalens BK: Allmänlydnadskurs

Egna och Kunders högsta meriter/utmärkelser

 • Tävlingslydnad:
  1:a pris Elitklass (eget)
  SM- deltagare (kund)
  Årets Lydnadstollare med 96% (2018) egen med Soda
  Årets Lydnadstollare med 96% (2004) egen med River
 • Bruks:
  1:a pris Elitklass (kund)
 • Agility:
  Högsta Agilityklass (eget)

  SM-pinnar (eget)
  SM-deltagare (kund)
  VM-deltagare (kund)
 • Nose-Work:
  Godkänt Doftprov (eget)
  1.a pris Klass 1 (kund)
  Uppflyttad till NW2 TSM (kund)
 • Vallning:
  SM-Nötdeltagare (kund)
 • Freestyle
  SM-deltagare (kund)