Massage

Massage för hunden ger välbefinnande precis som för oss människor. Dessutom är massage ett redskap för att hitta muskelspänningar som kan dölja smärta och ömhet. Genom massage kan jag behandla muskelproblem som lätt uppkommer under träningspass, lek och stress i vardagen.

Det bästa en hundägare kan göra är att upptäcka problematiker i god tid för att kunna åtgärda dem. Massage är ett utmärkt komplement till den traditionella veterinärvården och skall därför aldrig ersätta den eller för den delen uteslutas. Just nu gör jag hembesök för massage och laserbehandling men det går även bra om hunden är hos en hundvakt eller på hunddagis. Ett besök tar ca 40-60 minuter. Lite längre första gångerna och när hunden är van vid mig och massage går det något snabbare.

Som hundägare har vi ett stort ansvar för våra hundars hälsa eftersom det är vi som bestämmer hur hunden skall leva. Våra hundars levnadssätt är ofta onaturligt om man jämför med dess förfäder vilket medför ett onaturligt slitage på hundens kropp. Laser är ett rent ljus som används vid rehabliitering av en överansträngd, skadad eller förstörd mjukdel, skelett eller ligament. Jag använder lasern som ett komplement till Massagen och behandlar den skadade delen med laser och övriga kroppen med massage.

Jag vill ju se helheten på hunden, kroppen, hjärnan, känslan och beteendet. Därför är hundmassage så himla intressant och tillfredsställande att utföra. Från början av hundens liv är det tiken och syskonen som ger beröring och närhet. När valpen sedan flyttar till sin nya människoflock är det bland annat via beröring och värme som gör att valpen känner sig trygg i sin nya miljö. 

Hundmassage av Fear Free utbildad och diplomerad Hundmassör som är godkänd av Sveriges Hundföretagare.


Boka hundmassage härKort om hundmassage

När ska hunden inte få massage?
Om hunden har akuta sår, inflammationer, infektioner, feber, blödningar, hudeksem som smittas eller varar, cancer, chock, akut epilepsi, dräktighet, hjärtproblem eller äter vissa mediciner. Man skall även avvakta fem dagar efter vaccination och avmaskning. Däremot funkar Laserbehandling mycket väl på inflammationer, infektioner, eksem, skelettskador och andra problematiker.

När behöver hunden massage?
Massage är inte bara till för rehabilitering, det är vanligare att man använder massage som förebyggande vård eller enbart för att öka välbefinnandet hos sin hund. Besvär som behandlas med massage är spända muskler, träningsvärk och uttröttade muskler men även ledvärk, stelhet, hältor av olika slag, artros/artrit, rörelseinskränkningar/störningar, osteokondros, muskelknutor och svullnader, dålig cirkulation, ödem. Stress, nervositet, rädsla, vid ensidig eller hård träning, ärrvävnader, samt vid mag- och tarmproblem.

Vad kan hända efter massage?
En vanlig reaktion är att hunden blir öm i musklerna, framförallt hundar som får sin första behandling. Kontrollera att ömheten ger med sig. Vänta ytterligare någon dag och massera igen. Ibland kan man råka ut för att smärtorna flyttar sig. När man har behandlat och löst upp musklerna som kompenserat det skadade området så kommer det riktiga problemet att visa sig.

Hunden kan bli förkyld eller utveckla någon form av infektion. Det beror troligtvis på att kroppen burit på virus och bakterier utan att sjukdomen brutit ut. I sådana fall är det positivt att sjukdomen drivs ut ur kroppen även om man ibland måste ta till mediciner för att lindra.

Det kan ta några behandlingar innan hunden accepterar massage så man måste räkna med att det tar 3-5 gånger innan vi kan se något resultat. Hunden kan bli stel och få lite träningsvärk i några dagar efter en behandling men det är ett gott tecken på att det gett resultat.

 •  Ökad blodcirkulation
  Blodet cirkulerar snabbare och kan alltså transportera syre och näring effektivare till hundens muskler., bindväv, benväv och inre organ. En vuxen hund som arbetar hårt och aktivt, behöver massage för snabbare återhämtning och för att bättre kunna tillgodogöra sig träningens positiva effekter samt för att minimera skaderisken. Musklerna blir mjukare och muskelfibrernas spänst ökar vilket ger en ökad smidighet.
 • Slaggansamlingar (t.ex. mjölksyra)
  Vid förbränning av näring och syre bildas det normalt slaggprodukter i muskler och senor. Dessa transporteras sedan ut via blodet till levern, njurar och lungor. Under hårt arbete och rehabilitering ökar slaggansamlingen. Om cirkulationen i muskeln försämras, ligger det kvar slaggprodukter i muskler och senor.
 • Påskyndar lymfcirkulationen
  Lymfan är en trögflytande vätska som hämtar upp slaggprodukterna och överblivet protein i cellerna. Massagen sätter fart på lymfans flöde och får ut kroppens orenheter snabbare. Eftersom lymfsystemet utgör en del av kroppens immunförsvar blir hunden mera motståndskraftig mot sjukdomar genom regelbunden massage. När lymfan rinner snabbare förhindras ödem (vätskeansamlingar som ger svullnad)
 • Sänker blodtrycket
  Massage sänker blodtrycket genom reflexiv påverkan på det autonoma nervsystemet. Blodkärlen vidgas och blodvolymen ökar. Kärlväggarna slappnar av och blodet rinner friare. Hunden blir mindre stressad och nervös. Kroppen slappnar av.
 • Smärtlindrande effekt
  Massage och beröring är viktigt för hundens välmående, förutsatt att det utförs på ett bra sätt och på hundens villkor. Massage ger smärtlindring genom ökad insöndring av oxytocin och endorfin.
 • Påverkar utsöndring
  Hundens utsöndringsorgan påverkas. Hunden måste kanske kissa eller bajsa direkt efter behandlingen eftersom njurar och tarmar kommer igång.
 • Muskler och senor blir elastiska
  Hunden får en större rörelsefrihet. Ledvätskan stimuleras och ledtrycket minskar. Äldre hundar som blir stelare, speciellt i höftleden  och kortsbensleden får hjälp av massagen. Massagen mjukar upp trötta, stela muskler. Unga hundar kan drabbas av en smärta lik växtvärk, som blir mindre smärtsam när massage ges.
 • Åtgärdar och förebygger muskelknutor
  Små knutor uppstår när musklerna inte klarar av att gå tillbaka till normal grundspänning efter en kontraktion eller statisk belastning. Muskelknutor kan även uppstå vid överträning eller överbelastning. Muskelknutor kan även uppstå som ett försvar vid en försvagad muskel och kompensera sin svaghet med ökad spänning och bilda bindväv. Elasticiteten i muskeln försämras och fiberna blir korta, hårda  och spända. Det leder till att blodgenomströmningen försämras, syrebrist uppstår, vilket i sin tur kan leda till smärta och ömbet.
 • Frisk och glansig päls
  Genom ökad ämnesomsättning i hud och talgkörtlar får hunden en frisk och vackert glansig päls.
 • Håller kroppen i bättre fysisk kondition
  Ökar hundens prestation med 20%. Forskning visar att massage leder till att den ärrvävnad som uppstår efter en skada bibehåller sin elasticitet. En trött muskel återhämtar sig mycket snabbare om den masseras än om den får vila.
 • Överaktivitet minskar
  Om du har en överaktiv hund som har svårt att koppla av kan massage verka lugnande.